Katalog fasadnih sustava i fasadnih obloga

Staklene fasade predstavljaju suvremeni trend u izgradnji poslovnih objekata. Proizvode se od aluminijskih profila, koji čine nosivu konstrukciju fasade i koji se dimenzioniraju statičkim proračunom.
One arhitektima pružaju gotovo neograničenu kreativnost, a objektima prepoznatljiv izgled.
Novi trendovi u arhitekturi vode prema sve većim površinama s vanjske strane objekata. To, drugim riječima, nazivamo staklene fasade.

Dijelimo ih na:

  • KONTINUIRANE
  • VENTILIRAJUĆE
  • STRUKTURALNE
  • VISEĆE
  • POLUSTUKURALNE
  • KOMPOZITNE

Svjesni smo da je fasada najizloženiji dio zgrade, kako očima čovjeka, tako i utjecajima iz okoline. Zato se držimo načela da fasada mora biti kvalitetna i estetska. U našem poduzeću zato ih sastavljamo od testiranih visokokvalitetnih materijala, otpornih na vremenske utjecaje. Ujedno su naše staklene fasade atraktivnog i modernog izgleda, koji je prilagođen poslovnim kompleksima i individualnim zgradama.

Iznimno važan čimbenik pri izradi fasada je staklo koje mora udovoljiti sigurnosnim i toplinskim zahtjevima, kao i brtvljenje koje mora biti izvedeno besprijekorno i od najkvalitetnijih materijala.

KONTINUIRANE

Izvode se od aluminijskih profila, fasadnih elemenata, stakla, limova i toplinske izolacije. Fasadni elementi spojeni u fasadnu konstrukciju sidre se na betonsku konstrukciju, u koju se montiraju prozori koji se otvaraju prema van ili unutra ovisno o tipu fasade (strukturalna, polustrukturalna, kontinuirana, obična). Parapetna polja mogu biti ostakljena kaljenim staklom iza kojega se nalazi izolacija.

VENTILIRAJUĆE FASADE

Ventilirane fasade vrsta su fasade koje zadovoljavaju sve važne uvjete za oblikovanje modernih poslovnih objekata te su doživjele svoj vrhunac u proteklih nekoliko godina.

Takve vrste fasade sa svih strana imaju stakleni omotač (staklo), kroz čije otvore struji vanjski zrak i izlazno i ulazno strujanje može se kontrolirati.  Međuprostor je tako ispunjen zrakom i unutar njega instaliraju se uređaji solarne izolacije.

Ravnoteža idealne topline dobiva se profesionalnim polaganjem toplinske izolacije i termičkim razdvajanjem donje konstrukcije te se time izbjegavaju mjesta na kojima dolazi do toplinskim mostova i postiže se ravnoteža topline, ovisno o godišnjem dobu i klimatskim uvjetima.

STRUKTURALNE FASADE

Serije profila za aluminijsku ostakljenu strukturalnu fasadu su iste kao iza kontinuiranu fasadu, osim što se ne koristi vanjski potpoklopac i poklopac.

Staklene fasade koje se odlikuju time što se na fasadi ne vide aluminijski profili, već samo staklo, tako da fasada ima izgled kontinuirane staklene ploče nazivaju se strukturalne. Fasada se izvodi tehnikom lijepljenja kaljenog stakla na aluminijske profile specijalnim dvokomponentnim ljepilom koje u ovom slučaju preuzima glavnu konstruktivnu funkciju. Tako izvedene staklene fasade odlikuju se modernim i atraktivnim izgledom.

Izgled na fasadi je potpuno isti kod otvarajućih, fiksnih i parapetnih dijelova fasade. Otvaranje prozora se vrši isključivo oko gornje horizontalne ose prema van (od objekta).

VISEĆE FASADE

Ova fasada je multifunkcionalan sustav, koji u brojnim geometrijskim oblicima završnih pokrovnih aluminijskih profila daje proizvod posebne kreativnosti, a ekonomičnost, jednostavnost, odlična izolacijska svojstva (toplotna, vodena i zvučna) su karakteristike koje daju poseban kvalitet. Ostakljenje kompletne fasade vrši se dvoslojnim ili troslojnim reflektujućim staklom, a u parapetu takođe sa reflektirajućim staklom koje se dodatno obrađuje kaljenjem i kombinira sa termoizolacijskim  aluminijskim panelom.
Prednost ovog sustava fasade je mogućnost kombinacije (uklapanja) sa većinom profilnih sustava prozora i vrata.

POLUSTRUKTURALNE FASADE

Kod polustrukturalnih fasada aluminijski su profili minimalno vidljivi, i to po obodima elementa od kojih je takva fasada sastavljena. Arhitekti mogu postići vrhunske estetske efekte kombinirajući različite tonove stakla, odnosno obodnih profila. Izgled na fasadi jednak je kod otvarajućih, fiksnih i parapetnih dijelova fasade.

Polustrukturalne fasade nude maksimalno očuvanje energije i dobru izolaciju od buke, a velike staklene površine omogućuju i prirodno osvjetljenje prostora.

Pri projektiranju staklenih fasada tendencija je da aluminijski profili budu što manje vidljivi, a staklene površine što veće. Zato se elementi noseće konstrukcije skrivaju iza stakla.

KOMPOZITNE FASADE

Na zidove objekta se prvo postavlja aluminijska konstrukcija i izolacija od kamene vune. Na osnovnu konstrukciju se vješaju kasetirane ploče kompozitnih panela, izrađene od dva aluminijska lima, čije je jezgro ispunjeno plastičnom masom. Debljina kompozitnih panela je standardna i iznosi 4mm, a po zahtjevu može biti i od 6mm. Veličina i boja kaseta namjenski se izrađuje za svaki objekt zasebno, prema zahtjevima kupca.